A helyi általános iskolákban és az óvodákban jelenleg négy és fél napos a tanítás. Minden délelőtt fél 9-től délig (óvodákban 9-től), majd délután 2-től háromnegyed 4-ig. Szerdán csak fél 12-ig van iskola, a délután teljesen szabad. Nem tudom, mi okból, de az önkormányzat javítani akart a fennálló renden, ami így történt:

Valamikor október elején, vagy tán még szeptemberben felhívást kaptunk egy online kérdőív kitöltésére az iskolaidő rendjéről. Gondoltam, ha már megkérdeznek, az a minimum, hogy megválaszolom a kérdéseket, szóval kitöltettem. Olyasmikre kérdeztek rá nagyon részletesen, hogy például: mit gondolunk, a gyerekünk mikor tanul a leghatékonyabban? Mikor fárad el? Hány nap iskola volna az ideális az egészséges fejlődése szempontjából (5, 4 és fél, vagy 4? Hány órakor kezdődjön (8, fél 9, 9)? És így tovább.

Aztán arra is, hogy amikor nincs iskola, mekkora nehézség megoldani a gyerekeink elhelyezését? Hogyan oldjuk meg: nagyszülők / állami, fizetős közösség/ otthon/ egyedül, vagy szülői felügyelettel, stb… A kitöltési határidő után néhány nappal az iskola és az óvoda bejáratánál nagy plakátok kerültek kifüggesztésre, amin hálásan köszönték az aktív részvételünket, kiírták a részvételi arányokat százalékokban, és azt, hogy mikor, milyen formában kapjuk meg a közvélemény-kutatás eredményét.

Ami valóban januárban megérkezett egyrészt az iskolából, másrészt az összes helyi és kerületi újságban megjelent, a főpolgármester értékelésével: a 8500 begyűjtött kérdőív (ami 36%-os részvételt jelent) alapján 47% szeretett volna 4 napos iskolát, a 48%-kal szemben, aki a mostani, 4 és fél napos iskolai rendszer fenntartását gondolták jobbnak. Nos, a polgármester ezért „a gyermekek érdekeit helyezve előtérbe”, úgy döntött, marad az öt délelőtt (fél 9-12) iskolai ritmus, de csak három délután, egy szabad (a szerda, ahogy most), és egy délután lesz a különböző fejlesztő-nevelő aktivitásoké, amit a város szervez és biztosít a gyerekeknek (nem az iskola). Természetesen emiatt már augusztus utolsó hetében el fog kezdődni a tanév, és egy-egy év közbeni szünidő is megrövidülne (kb. hathetente van két teljes hét).

Na, erre már másnap meghirdették az iskolában a sztrájkot a tanítók (óvódai nevelők), mind a három gyerek hozott haza egy lapot, hogy „A jövő szerdán nincs ovi/iskola, hogy kifejezzük nemtetszésünket az elfogadott iskolai rendről”. Jó. Ezen a ponton újabb tárgyalásokba kezdtek, a sztrájk megvolt. Hamarosan kaptunk újabb papirost, mi, szülők,  most csak három kérdés szerepelt rajta: az “A” variáció mellett/ellen vagyunk-e, a “B” variáció mellett/ellen, vagy “nincs véleményünk róla”? Azt is beikszelgettük (mind a hármat), visszaküldtük.

Ennek eredményeként múlt héten kikerültek a környékre ezek a plakátok, hogy tehát úgy tűnik, ma többség a 4 napos iskolát szeretné, akkor mutassuk meg nekik, és legyen az. És lőn. A helyi lap még aznap közzétette: „Az önkormányzat visszalépett az új iskolai renddel kapcsolatban”: Jövő szeptembertől csak négy nap iskola lesz, a szerda egészen szabad, nem csak félig, mint most, de nem kezdődik el augusztus végén a tanév. Még azt kell majd eldönteni, hogy 5 vagy 6 darab 45 perces óra lesz egy-egy napon és 36 vagy 37 hétre legyenek-e leosztva.
DE! Mivel 11 intézmény a mostani 4 és fél napos iskolarend mellett szavazott többségében, ők megtehetik, hogy ezentúl is úgy járnak iskolába…
Hát kérem, itt így történnek az egyeztetések és a döntéshozatalok a minket érintő fontos kérdésekben. Meglepő, ugye?